Oświadczenie klubu w związku wydarzeniem na meczu Polonia Warszawa - Świt

W związku z problemami, które spotykały naszych Kibiców podczas wejścia na stadion przy ul. Konwiktorskiej 6 w Warszawie, przed meczem 12. kolejki III ligi Polonia Warszawa - Świt, publikujemy oświadczenie Zarządu MKS "Świt".

Zarząd MKS "Świt" Nowy Dwór Mazowiecki jest zaniepokojony sytuacją, która miała miejsce przed meczem 12. kolejki III ligi (25.10.2017). Podczas wpuszczania kibiców Świtu na stadion przy ul. Konwiktorskiej 6 w Warszawie, kibicom z Nowego Dworu Mazowieckiego uniemożliwiono wniesienie flag. W związku z tym wysłano do władz KS Polonii Warszawa oficjalne zapytanie i prośbę o wyjaśnienie zainstaniłej sytuacji. Poniżej publikujemy treść.

Nowy Dwór Mazowiecki, 6 listopada 2017 r.

KS Polonia Warszawa

ul. Konwiktorska 6

00-206 Warszawa

W związku z zaistniałą sytuacją przed meczem 12. kolejki III ligi grupy I KS Polonia Warszawa – MKS Świt Nowy Dwór Mazowiecki, który odbył się 25 października 2017 r. na stadionie przy ul. Konwiktorskiej 6 w Warszawie, pragniemy poinformować, że jesteśmy zaniepokojeni i zniesmaczeni decyzją kierownika ds. bezpieczeństwa, który uniemożliwił wniesienie i rozwieszenie transparentów grupy kibiców Świtu. Taka decyzja poskutkowała tym, iż kibicom z Nowego Dworu Mazowieckiego pośrednio uniemożliwiono obejrzenie w/w meczu, mimo iż ze strony klubu – Świtu Nowy Dwór Mazowiecki dopełniono wszystkich formalności określonych w Regulaminie Rozgrywek 3 ligi na sezon 2017/2018, który wyraźnie określa zasady przyjmowania kibiców gości.

Wyjaśnienia kierownika ds. bezpieczeństwa, który argumentował zakaz rozwieszenia flag tym, iż zostaną zakryte furtki ewakuacyjne jest dla nas niezrozumiały, zważywszy na to, że takich problemów klub Polonii Warszawa nie miał w przypadku przyjmowania grup kibicowskich ŁKS-u 1926 Łomży oraz RTS-u Widzewa Łódź. Taką decyzję kierownika ds. bezpieczeństwa Polonii Warszawa odbieramy jako nieprzychylną i bulwersującą, która może wskazywać na niechęć przyjęcia kibiców Świtu Nowy Dwór Mazowiecki.

W związku z tym prośmy o ustosunkowanie się do zaistniałej sytuacji.

Zarząd MKS "Świt"

Do wiadomości:

Mazowiecki Związek Piłki Nożnej

Podlaski Związek Piłki Nożnej (organ prowadzący rozgrywki)

on 06 listopad 2017